Ok sempena PKP 2021 ni, aku kongsikan sikit cara korang nak bersihkan kerang, kebetulan time PKP ni, aku pergi kedai, cari lauk, jumpa kerang, terus teringat nak makan kerang rebus, lama dah tak makan sejak PKP last year.
So kali ni, aku nak share cara simple dan senang nak cuci kerang sehingga kau makan nanti tak terasa pasir-pasir dalam kerang tu. kalau kau google, jumpa banyak cara, ni aku bagi salah satu cara, yang pada aku bahan-naham dia senang dan boleh kata sentiasa ada dirumah.
Bahan-bahan yang kau perlukan ialah
1. Kerang (kalau boleh fresh atau hidup lagi la)
2. Garam segenggam. (tak kisah kasar atau halus)
3. Cili kering beberapa batang (agak-agak je)
Cara-cara
1. Basuh kerang macam biasa, kemudian penuhkan air.
2. Masukkan garam segenggam dan potong-potong cili kering tu dan rendam sekali
3. Gaul agak-agak dalam 10 minit dan biarkan lebih kurang 30 minit
4. selepas 30 minit, kau akan nampak air akan menjadi kehitaman , sebab kerang tu muntahkan kembali pasir yang ada dalam nya.
5. Bilas dan sedia untuk di rebus, buang semua cili yang ada.
6. kau akan nampak kerang pun akan bertambah bersih selepas di bilas.
Ok dah waktu merebus, aku bagi tips satu lagi untuk kau mudahkan kopek kerang tu nanti.
Bahan-bahan
1. Kerang yang dah bersih tadi dan air rendaman yang baru
2. Minyak masak (agak-agak dalam 10 sudu besar ke)
Cara-cara
1. rebuskan kerang tadi dengan minyak masak
2. dah masak atau sebelum betul-betul masak baru kau boleh masukkan bahan lain kalau nak seperti serai, daun limau atau sebagainya.
3. lepas tu nanti kau akan nampak kerang tadi lebih bersih dan lebih mudah terbuka berbanding biasa.
itu sahaja. selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment